…skönt att du är nöjd! Om du kommer fram till att bra kan bli ännu bättre så är vi alltid redo att hjälpa dig. Välkommen in till oss på Kungsgatan 3.
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
Följ oss på Facebook
Stäng
Stäng
Dela på Google+

Vanliga ord på en webbyrå

För de flesta av våra kunder kan många av de termer som används i vår bransch låta som riktigt fikonspråk. Därför har vi här satt ihop en liten ordlista med förklaringar så att du kan känna dig tryggare på möten och i dina inköp.

CMS

Denna förkortning står för Content Management System. Det är helt enkelt ett webbaserat system för att hantera informationen på en hemsida. Några vanliga är Drupal, Wordpress, Umbraco m fl. André med Vänner har ett eget CMS då vi inte tycker att de stora systemen är lätta att använda för de flesta.

Content marketing

Det handlar om att sköta sin marknadsföring via bra innehåll. Att kunna leverera engagerande innehåll som tillför kunden något har blivit väldigt stort då annonströttheten ökar hela tiden. Vanliga kanaler för content marketing är sociala medier och nyhetsbrev.

Digital kommunikation/marknadsföring

Med detta menar man all kommunikation och marknadsföring som sker på internet och andra digitala plattformar. Den vanligaste digitala marknadsföringen sker på Google, Facebook och i nyhetsbrev.

Sociala medier

Samlingsbregrepp för sajter där man interagerar socialt på olika saker. Några av de mest kända är Facebook, Instagram, Snapchat, Pinterest, Youtube m fl.

Responsiv hemsida

Här menar man en hemsida som funkar lika bra i dator, platta och mobil. Istället för att göra separata hemsidor för de olika enheterna programmerar den så att innehållet disponeras om och visas på ett optimalt sätt.

SEO

Ett vanligare ord för detta är sökmotoroptimering. SEO står för Search Engine Optimization och innebär att man optimerar en hemsida på olika sätt för att hamna så långt upp som möjligt i sökmotorerna kopplat till specifika ord och fraser. Det viktigaste att komma ihåg är att inget företag kan lova att man ska hamna högst upp på t ex Google.

SEM

När det handlar om digital marknadsföring är SEM något som det pratas en del om. Det står för Search Engine Marketing. Här är Google Adwords giganten på marknaden. Google-annonser syns längst upp och ute till höger på sidan med sökresultatet och är sammankopplade med specifika sökord.

Webbyrå

Ett företag som jobbar med produktion av hemsidor. En riktig webbyrå har olika kompetenser som programmerare, designer och projektledare.

Webbdesign

Detta handlar om den grafiska formen och hur hemsidan ska se ut. När man designar en hemsida är det många saker att ha koll på. Hemsidan ska representera företaget, vara säljande och lätt att använda för alla besökare.

HTML

Det står för Hyper Text Markup Language och är språket och grunden som används vid all webbproduktion. Det talar om var text, bild, video osv ska placeras på sidan.

CSS

Förkortningen står för Cascading Style Sheets och det är filer som styr designen, färger och typografi. Tillsammans med HTML styr detta hur hemsidan ser ut och hur den ska disponeras om i dator, platta och mobil. 

Javascript

Detta är ett skriptspråk som används för att göra hemsidor mer interaktiva utan att hela sidan behöver laddas om. Möjligheterna med javascript är oändliga och fler och fler funktioner byggs helt och hållet i detta språk.

.Net

Microsofts plattform och ramverk för programmering. I denna plattform ryms flera olika programmeringsspråk för olika ändamål.  Vi på André med Vänner använder denna plattform för all utveckling av hemsidor.

UX

Står för User eXperience och handlar om den totala användarupplevelsen som rör ditt företag. Både i den fysiska och digitala världen. Bra UX-design höjer upplevelsen för användaren och leder till en starkare relation till ditt varumärke.

UI

Användargränssnittet förkortas UI och står för User Interface. Gränssnittet är det användaren ser och använder för att navigera sig fram på din hemsida eller en touch-skärm. Bra UI-design är viktigt för den totala upplevelsen.

Databas

Man kan likna en databas vid ett excelark. Information lagras radvis och idag baseras alla CMS och hemsidor på en databas som håller all information. En databas gör det enkelt att justera information via ett webbaserat gränssnitt.

Webbläsare

Ett program du använder för att surfa på internet. De vanligaste webbläsarna är Google Chrome, Firefox och Internet Explorer.

URL

Förkortningen står för Uniform Resource Locator och är standarden för hur länkar byggs upp på internet.

Webbhotell/webbserver

För att din hemsida ska kunna nås av alla behöver den ligga på en webbserver. Detta är inget annat än en dator speciellt anpassad för att hantera många hemsidor. Ofta står dessa hos ett driftbolag som har snabb uppkoppling mot internet och personal som kan hantera support.

E-postserver

Detta är en dator som hanterar inkommande och utgående e-post. Antingen har man en egen e-postserver eller så hyr man plats hos ett webbhotell. Vanliga e-posttjänster är Gmail och Hotmail.

PSP

Förkortningen står för Payment Service Provider. Dessa behövs speciellt i webbutiker då de sköter om betalningstransaktionen. De vanligaste i Sverige idag är Klarna, Dibs och Qliro. De har säkra system för att genomföra kortbetalningar, fakturabetalningar etc mellan dig och webbutiken.

Google Analytics

Detta är ett statistikverktyg för att analysera trafiken på din hemsida. Hur många som besöker hemsidan, vad de klickar mest på och hur lång tid de spenderar på hemsidan. Det finns hur mycket som helst att mäta och analysera och det kan bli ett bra beslutsunderlag innan man genomför förändringar.

DNS

Detta är servrar som håller reda på vad alla domännamn ska peka någonstans. Det står för Domain Name Server och översätter www.dindomän.se till den exakta adressen vilket är ett IP-nummer till exempel 192.168.10.10. 

IP-nummer

Alla enheter som är uppkopplade mot internet får ett IP-nummer vilket är den enhetens exakta "adress" på internet. För att underlätta surfandet så anger man ett domännamn istället för IP-numret där hemsidan finns. 

SSL

Förkortningen står för Secure Socket Layer och innebär kortfattat att trafiken mellan webbläsaren och hemsidans webbserver krypteras. Detta är tänkt att skydda surfaren så att data som skickas mellan hemsidan och webbläsaren inte förändras eller läses av av hackare. Idag anses det vara en hygienfaktor och det påverkar hemsidans placering i sökresultatet hos olika sökmotorer.

GDPR

GDPR eller Den allmänna dataskyddsförordningen är en ny lag för behandlingen av personuppgifter. Den nya lagen är en skärpning av hur enskildas personuppgifter får behandlas, sparas och lagras. Lagen gäller i alla EU:s medlemsländer sedan den 25 maj 2018.

JA, jag vill veta mer!

Har du frågor kring hemsidor eller vill träffa oss hör av dig på telefon 0340-801 05 eller fyll i formuläret nedan.

Namn:
Telefon:

Något gick fel.

Ett fel har inträffat och meddelandet kunde inte skickas.

Något gick fel.

Du har glömt eller fyllt i felaktiga uppgifter i ett eller flera fält. Kontrollera de uppgifter du fyllt i.

Ditt meddelande har skickats!

Ditt meddelande har nu skickats! Vi kommer att höra av mig till dig så fort vi kan.

BLOGG - Vår digitala värld
16 Maj 2019 / Våra bästa vänner
7 Maj 2019 / Våra bästa vänner
18 April 2019 / Våra bästa vänner